Gyermekkori száraz bőr / atopia

A fiatal korban kialakuló száraz bőrre gyakran a tejallergia bélyegét sütik rá. Valójában ez egy genetikai alapon kialakuló betegség, mely az esetek egy részében szövődhet allergiás orrfolyással, tüsszögéssel, kötőhártya gyulladással vagy egészen súlyos esetben asztmával. Az atopias egyéneknél gyakrabban találunk bizonyos ételekkel és más külső tényezővel szembeni allergiát. Ha a betegségben szenvedő gyakrabban fogyaszt ilyen ételeket, vagy ha pl. macskaszőr érzékenység esetén gyakrabban cirógat macskát, akkor ez bőrtünetei rosszabbodásához vezethet. De nem ez alakítja ki a betegséget!

A kivizsgálás során, ha ez megfigyelt, hogy a környezeti tényezők súlyosbítják a bőrtüneteket, akkor erre figyelemmel kell lennünk és érdemes allergológiai vizsgálatokat végezni.

A kezelés egyik része abból áll, hogy a bőrszárazság csökkentésére egy az egyén bőrének megfelelő ún. alap kezelési kenőcsöt/kenőcsöket és fürdéshez megfelelő fürdő-/tusfürdőolajat vagy fürdőkenőcsöt találunk. Ez a kezelés egyik kulcsa. Az ebben szereplő kenőcsök és olajak egyike sem tartalmaz hatóanyagot, amely elsősorban szteroid lehet. Hatásuk abban nyilvánul meg, hogy csökkentik a bőr vízveszteségét és lágyabbá, puhábbá teszik. Ha az alap kezelés ellenére kialakulnak viszkető, vörös ekcémás területek, akkor érdemes hatóanyagot tartalmazó kenőcsök felé fordulni, de ezt csak átmenetileg, a tünetek megszűnéséig szabad alkalmazni. Ha szteroid tartalmú készítményt választunk, akkor ez olyan szteroidot kell, hogy tartalmazzon, ami eléggé erős és mégis igen csekély a felszívódása. Alternatíva, noha jóval drágább, az olyan kenőcsök alkalmazása, melyek nem szteroid eredetű hatóanyagot tartalmaznak, ezáltal jóval kevesebb mellékhatásért felelősek. Két ilyen készítmény is kapható hazánkban.