Faggyúmirigyek betegségeinek (pattanások, rosacea) kezelése, az arc nyirokkeringésének javítása

A serdülőkori pattanásosság egy olyan összetett állapot (faggyúmirigyek kivezetőjáratának szarusodási zavara, baktériumok túlszaporodása, nemi hormonokra adott erősebb válasz, belső zsírösszetétel eltérés), mely általában évekig eltart és tünetmentesítés esetén is gyakran jelentkezik a pattanások visszatérése. Ezekben az esetekben a kezelést különböző formában meg kell ismételni.

A hagyományos belső (antibiotikum, A-vitaminsav származék) és külső kezeléseken (antibiotikumos helyi ecsetelők, rázókeverékek, benzoyl-peroxyd) túl érdemes olyan természetes gyulladáscsökkentő és a hormonok hatását helyileg gátló anyagokat is segítségül hívni, amelyek a szervezetet egyáltalán nem károsítják (vitaminok, mikroelemek).

Súlyos pattanásos arcbőr esetén (elsősorban Németországban) sikeresen alkalmazzák az arc nyirokkeringésének javítását, mely módszer (kézi nyirokdrenázs) rendelőnkben is rendelkezésre áll. A nyirokkeringés fokozódásával csökken a toxikus anyagok helyben maradása és ezáltal a következményes gyulladás.

Az arcon lévő rosacea komplex megközelítést kíván. Különösen nőknél az utóbbi időszakban kiemelik a nemi hormonok jelentőségét a betegség súlyosbításában. Emellett fontos a betegség szempontjából a háttérben álló emésztési zavarok felderítése (gyakran epeelválasztási zavarok) és természetes úton történő kezelése.

Javasolt betegeink ellátása életmódbeli tanácsadással, hiszen a betegség szempontjából az alábbiak kerülése igen megfontolandó:

  • a hirtelen hőhatás (hideg és meleg egyaránt)
  • vérbőséget okozó ételek és italok
  • az idegesség
  • az egyébként is igen érzékeny bőr helytelen kezelése irritációt fokozó kozmetikumokkal

Ebben a betegségcsoportban is régóta leírják az arcon és a nyakon alkalmazható kézi nyirokdrenázst, mint kiegészítő kezelést, mely rendelőnkben elérhető.