Gombák és baktériumok okozta bőrbetegségek kezelése

Fontos a célzott kezelés, mely különösen a körmök gombásodására igaz. A célzott kezelést a körömlemezből vett kaparék tenyésztéses vizsgálatát követően indíthatjuk. A körömlemezek gombásodását tökéletesen meggyógyítani „sajnos” csak gyógyszeres úton lehetséges, noha enyhébb körömlemez érintettség esetén elhúzódóan körömlakkok alkalmazása is eredményes lehet. Soha ne felejtsük azt, hogy 3-4 hetente az általunk használt összes lábbelit formalin oldattal kell kezelni, hogy a megbúvó és veszélyesen „leselkedő” a lábunkról lesodródott gombaelemeket időről időre elöljük. Máskülönben egy eredményes kezelési ciklus után meglepetésünkre gyorsan újrafertőződhetünk.

A baktériumok okozta fertőzések esetén is lehetőség szerint érdemes leoltás, tenyésztés és ennek megfelelő kezelés. Helyi kezelésnél rendelkezésre állnak olyan széles spektrumú antibiotikumok, melyeknek nincsen tablettás, kapszulás vagy injekciós formája és ezáltal elkerülhető az alkalmazás során a bőrön keresztül a szervezet érzékenyítése és egy későbbi belsőleg történő alkalmazáskor egy allergiás reakció kialakulása. Súlyos kiterjedt fertőzések, illetve az igen ragályos ótvar esetén gyakran elkerülhetetlen a belső antibiotikum kezelés.

Az orbánc az egyik legsúlyosabb, elsősorban a végtagokat érintő bakteriális eredetű gyulladás. Nem ritkán az arcon alakul ki és ekor kezelése különös óvatosságot igényel. Gyorsan alakul ki, gyakran megelőzheti általános gyengeséggel, lázzal, hidegrázással járó rosszullét, majd ezzel együtt vagy enélkül jelentkezik a lángnyelvszerű bőrpír. Mindig antibiotikumot kell adni és súlyos esetben ez történjék intravénásan. Az első választandó szer – hacsak a kezelt páciens nem penicillin allergiás - penicillin kell, hogy legyen. A kezelésében az első naptól kezdve fontos a lábujjaktól egészen a combtőig alkalmazott fáslizás. Ennek jelentősége abban áll, hogy az orbánc károsítja a nyirokereket és a megfelelő fáslizás csökkenti az ezáltal kialakuló káros hatásokat. Amennyiben egy megfelelően kezelt és gyógyult orbánc után végtagi duzzanat marad vissza, akkor ez már a nyiroködéma jele és ezt sürgősen kezelni kell. Erre legmegfelelőbb a kézi nyirokdrenázs kezelés és a többrétegű kompressziós pólyázás.