Különböző eredetű hajhullások kezelése

A hajhullás oka és mintázata különböző lehet.

Egyik leggyakoribb a fejtetőn kialakuló és azt egyforma mértékben érintő, ún. diffúz hajhullás, melynek hátterében hormonális okok, gyógyszerszedés, vitaminok és mikroelemek hiánya, stressz, fizikai megterhelés, terhesség utáni állapot állhat. Ennek kezelése nem egyszerű és mint mindig, itt is fontos a háttérben álló ok tisztázása és lehetőség szerinti kezelése.

Elsősorban férfiakat, de jelentős számban nőket is érinthet az ún. férfias típusú kopaszság. Ennek kezelése előtt nőknél fontos tisztázni a vérben keringő nemi hormonok és azt szállító fehérjék szintjét. Férfiaknál erre szinte soha nincsen szükség. A férfias típusú kopaszságért a férfi nemi hormonok felelősek, de az aktív hormont maga a hajhagymához csatlakozó speciális enzim készíti el. Ebből következik az is, hogy a kezelést érdemes úgy felépíteni, hogy helyi terápia is legyen benne.

Magyarországon nincsen törzskönyvezve, de külföldön beszerezhető olyan szájon keresztül szedhető gyógyszer, mely bizonyítottan képes hatni a férfias típusú hajhullás ellen és csak ritkán okoz olyan komoly mellékhatást, mint a libido csökkenése.

Emellett létezik olyan a hajas fejbőr kezelésében kedvező hatással rendelkező csak természetes anyagokat tartalmazó oldat és sampon, mely a Magyarországon elérhető hasonló termékekkel összehasonlítva igencsak versenyképes (mind árban, mind pedig hatásban).

A foltos hajhullás egy részben ismeretlen eredetű, de nagy valószínűséggel az immunrendszer megváltozott működésével összefüggésben álló betegség. Kivizsgálása során fontos a szervezetben lappangó krónikus gyulladások kiszűrése. Az alábbi célzott vizsgálatok elvégzése a legfontosabb:

  • fül-orr-gégészet (orrmelléküreg gyulladás, gyulladt mandulák)
  • fogászat (gócos fogak)
  • nőgyógyászat vagy urológia (kismedencei gyulladás)
  • hasi ultrahang (epehólyag gyulladása)
  • laborvizsgálat (fehérvérsejtszám, süllyedés, AST, CRP)
  • vizeletvizsgálat (genny/baktériumok a vizeletben)

Helyi kezelésében a kórosan növekedett immunválasz csökkentésében és helyi irritálószereknek, valamint hajnövekedést fokozó szereknek van nagy szerepük.