Visszérbetegségek

A felületes visszerek duzzanatához gyakran társul fájdalom, a nap végére kialakuló fáradtságérzés, néha lábikragörcs. Elvétve a visszerek gyulladása is kialakul. Ezekben az esetekben az orvos tesz ajánlást arra, hogy milyen kezelési eljárás lenne a legmegfelelőbb. Természetesen betegeink kívánságait el kell fogadnunk, de bizonyos esetekben a visszérműtét elkerülhetetlen. Ezt megelőzően teljes körű, az érintett végtag ereit is magába foglaló rövid, természetesen járóbetegként lezajló kivizsgáláson is át kell esniük a műtét legjobb tervezhetősége érdekében. Rendelőnkben a fizikális vizsgálaton kívül Doppler ultrahangos vizsgálatot végzünk a kóros érszakaszok felderítésére.

A műtét után ajánlott vénás és nyirokdrenázs kezelés, valamint egyénre szabottan megfelelő fáslizás (kompressziós pólyázás), illetve gyakrabban megfelelő, az orvos által felírt gyógyharisnya viselése.

A visszérbetegségek egyik legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély. Rendelőkben meghatározzuk a lábszárfekély kialakulásához vezető okokat. Biztosítjuk a lepedék eltávolítását és elindítjuk a fekély hámosodását. A fekélyek kezelését a legfejlettebb sebfedő anyagokkal végezzük. A fekélyek gyógyulását két módszerrel jelentősen tudjuk gyorsítani:

  1. Műtéti kezelés: helyi érzéstelenítésben a combról vett kicsiny, vékony bőrbélyegekkel fedjük be a sebet, melyet követően két nap múlva kötéscsere, majd a következő kötéscserére 5 nap múlva kerül sor.
  2. Műtét nélkül kezelés: kézi nyirokdrenázs kezelés, amely fokozza a fekély területén a seb táplálását, friss vérrel történő ellátását, valamint a káros, a sebgyógyulást gátló anyagok elszállítását.