A zsírödéma fogalma

Diétára nem, vagy kevéssé reagáló, szinte kizárólag nőkön kialakuló aránytalan zsíreloszlási zavar. Leginkább a kerékpárosnadrág jellegű, azaz a fenéktájon és a combokon elhelyezkedő zsírfelszaporodás a jellemző. Előrehaladott esetben a lábszárakon és a felkarokon is kialakul hasonló jellegű duzzanat. Kezdetben fokozott nyirokeringéssel társul, de kezeletlen esetben, hosszú fennállás esetén már lényegesen romlik a nyirokkeringés és ennek zavara tovább súlyosbítja a kórképet.

A zsírödémával részben rokonságot mutat a cellulit (narancsbőr) és a súlyosabb matracbőr. Ezek eredményes kezelése megegyezik a zsírödémáéval.

Az elhízás és a nyirokkeringés

Mivel a zsírszövet nem túl jó támasztékul szolgál a kapillárisok számára, ezért fokozódik a szövetek közötti állományba jutó folyadékmennyiség, ami nagyobb terhelést ró a nyirokrendszerre. Ennek csak egy bizonyos határig tud eleget tenni, azaz kezelés nélkül kimerül és így hamar vezethet másodlagos nyirokkeringési zavar kialakulásához.

A végtagi elhízás kezelése

  1. Testsúlycsökkentés és az anyagcsere megfelelő mértékre való beállítása természetes anyagokkal. Az elhízás két jelentős oka a zsírszövetben lévő alacsony mértékű gyulladás, valamint a zsírmáj kialakulása. A kezelés e két okot célozza meg.
  2. A végtagi elhízás kezelése megegyezik a végtagi nyiroködéma kezelésével, de itt a gépi kezelés nagyobb hangsúlyt kap.

A zsírödéma kezelése

A zsírödéma kezelése megegyezik a végtagi nyiroködéma kezelésével, de itt speciális módon alkalmazott gépi kezelés nagyobb hangsúlyt kap.